Pages

Sponsors

Friday, March 25, 2011

DIARI PUJANGGA SEPI- BAB 2

"Alamak!!!....pagi-pagi lagi dah buat hal....potong mood betul lah...bikin spoil je lah....aduhhh!!!! hisshhhhh" sang pujangga mengeluh kesah...jam di tangan berkali-kali di jenguknya. dan berkali-kali jugalah tayar motosikalnya di belek. seawal pagi niatnya sudah terbantut dek tayar motosikal yg kempis. pada fikirannya patut la dia terasa berat ketiga menyorong keluar motsikalnya dari bawah anak tangga pangsapuri 5 tingkat yang di diaminya. Mahu tidak mahu terpaksa juga lah dia menuntut motosikalnya hingga ke bengkel motosikal yang terletak tidak jauh dari blok pangsapuri berkenaan. walaupun sang pujangga tahu bahawa tiada bengkel motor yang membuka perniagaan seawal pagi begini tetapi apakan daya, itu sahajalah yang mampu sang punjangga buat ketika itu dan itu sahajalah yang hanya bermain di kotak fikirannya yang sedang serabut bergulung-gulung ketika itu.

Jalan-jalan serta lelorong kecil di kawasan perumhan disitu sudah mula sibuk dengan kenderaan dan orang-orang yang lalu lalang hendak ke tempat kerja, ramai juga pelajar-palajar sekolah sudah di merata-rata berjalan kaki menuju ke gedung ilmu mereka, keadaan sekitar semakin di banjiri pelbagai ragam manusia. Buti-butir peluh sudah mula bermanik di wajahnya, baju kemeja yang di pakainya sudah mula terasa melekat di tubuhnya, jika sudah tiba di bengkel motor nanti pasti baju yang cantik digosok semalam akan lencun di basahi peluh.

"apalah nasib....tak habis satu problem...problem lain pulak mari....hushh...." sang pujangga merungut dalam perjalanan sambil menuntut motornya yang semakin lama terasa semakin berat, ternyata dia sudah mula penah dan lenguh. Namun dia tetap bersabar, padanya begini la nasib orang-orang biasa sepertinya, tidak seperti mereka yang ketempat kerja memandu kereta. tetapi jika dibandingkan dengan mereka yang menaiki kenderaan awam seperti bas, train(LRT,PUTRA dan MONOREL) dia berasa lebih beruntung biar punya hanya ada harta sebuah motsikal, dia lebih rela menunggang kenderaan dua roda itu dari terpaksa berpusu-pusu menaiki bas dan sebagainya. sedikit fikiran serabut dan rasa bengangnya tadi luntur kembali. hati yang tadi panas kini semakin suam.

"haa ahhh.. apa aku nak buat ni? nak tunggu sampai bengkel buka ke atau nak ponteng kerja ni?" sang pujangga bertanya sendiri setelah motosikalnya yang pancit itu di tongkatkan di hadapan Bengkel Wai Loong. Bengkel yang selalu di kunjunginya setiap kali ada masalah dengan motosikalnya atau lebih tepat lagi jika motosikalnyaitu sakit.

"kalau aku nak tunggu sampai bengkel buka...aku kena lah telefon Cik Rina..kalau aku nak ambil emergency leave(cuti kecemasan) pun aku kena call dia jugak...kalau aku tak nak call pun tak boleh juga..nanti dia mesti call aku jugak....aduhhh...jadi senang cerita aku teap kena call dia juga." persoalan itu bermain di fikiran sang punjangga dan jawapannya tetap sama.

"hello, Assalammualiakum Cik Rina...." nadanya perlahan
"ya hello, waalaikummusalam...ha kamu...kenapa?" Cik Rina juga bersuara lembut.
"hari ini sama masuk ofis lambat sedikit Cik Rina, tayar motor saya pancit Cik, jadi tepaksa lah saya tunggu sampai bengkel motor buka dulu nak gantikan tiub yang bocor ni"

"ermmm baik lah, apa-apa pun kamu mesti datang ye, sebab saya ada perkara yang perlu di bincangkan dengan kamu hari ini, tak mengapa kamu settle kan hal motor kamu tu, bila dah settle nanti kamu datang ke ofis ye" sekali lagi nada wanita di hujung talian itu tetap seperti biasa, tiada nada yang luar biasa di dengar oleh sang pujangga.

"ya .. baiklah Cik Rina.. terima kasih Cik..Assalammualaikum"
bicara di tamatkan sehingga di situ, perbualan ringkas tadi seditki membuatkan dadanya lapang dan fikirannya tenang sedikit.

"dah penat tolak motor tadi...lapar la pula....hushhh" perutnya mula bernada keroncong dan tekaknya yang kering sudah mula terasa haus. Sang punjangga menoleh ke deretan kedai, matanya tertancap pada sebuah restoran di hujubng bangunan.

"mamak kasi teh tarik satu, roti kosong satu..." sebaik sahaja duduk dia terus di datangi pelayan restoran yang kebanyakkannya di import dari negara India.

Masa masih panjang lagi sementara menunggu Bengkel Wai Loong buka. Dalam masa menunggu pesanan makanannya tiba, Sang Pujangga membelek telefon bimbit di tangannya, tidak banyak perkara yang boleh di lakukannya ketika itu.
"Semalam masa aku jumpa dia kenapa tak sedikit pun terlintas nak minta nmbor dia" Sang Punjangga berfikir sejenak.
"Ermm... mungkin aku pun tak sangka akan bertemu dia lagi dan aku seperti tidak mampu berbuat apa-apa ketika semalam, ia berlalu dengan sekerdipan mata." sejenak fikiranya teringatkan kisah semalam. Ya memang dia tidak pernah menjangkakan bertemu dengan watak yang pernah hadir di dalam kamus hidupnya itu...yang pernah... yang pernah suatu ketika dulu, nota hidup itu seperti sudah hilang dari hidupnya tetapi kini kamus lama itu dia jumpa kembali di celah-celah perjalanan hidup....di celah-celah susunan batu-batu besar dan debu kota, di balik sinar dan pancaran nestapa yang menghangatkan...fikirannya melayang....jauh.....ke suatu ketika dulu......


HARIS INDERA
Sungai Buloh, Selangor
Copyright © Reserved
MAC 2011

No comments: